Кульові опори

ТОВ «ВІКТОРІЯ» виробляє новий, запатентований в Україні та Росії, тип кулькових опор

У Західних країнах кулькові опори ( balltransferunits ) поширені в багатьох областях промисловості, торгівлі, сфері послуг і являють собою універсальні елементи транспортування різних важких або довгомірних вантажів. Застосовуються в самих різних конструкціях, від спеціальних меблів, простих пристроїв і монтажних столів, виробничих ліній та обладнання різних галузей машинобудування, до обширних кулькових площ і автоматизованих складів .

Системи транспортування товарів та матеріалів, створені на основі кулькових опор, забезпечують легке і точне переміщення вантажів в одній площині в будь-якому напрямку. Опори можна з успіхом використовувати як опор кочення .

Кулькова опора складається з одного великого несучого кулі, який розташовується в ложі менших кульок. Це ложе зроблено з вуглецевої загартованої або незагартованої, або ж нержавіючої сталі у вигляді півсфери, яка створює ідеальні умови для кочення кульок меншого діаметру. Така конструкція переводить тертя ковзання в тертя кочення і дозволяє маніпулювати важким вантажем з мінімальним зусиллям. Наприклад, для того щоб зрушити вантаж, що знаходиться на кулькових опорах, необхідно зусилля рівне 5 % від ваги вантажу. Для підтримки подальшого переміщення потрібно зусилля всього лише 2-3 % від ваги вантажу.

Шарик для виготовлення кульковою опори може бути не тільки металевим (сталь ШХ15, нержавіюча сталь), але і полімерним (полістирол, поліпропілен, поліетилен, тефлон, нейлон, силікон і т.д.), а так само і керамічним.

Експлуатаційні температури в зоні роботи кулькових опор з використанням полімерних, металевих або керамічних кульок можуть бути в діапазоні від 70 º С до 315 º С, що істотно розширює область застосування кульковою опори

Залежно від побажань замовника і умов експлуатації кулькова опора може бути виготовлена в будь-якому поєднанні комплектуючих з ряду:

– корпус з вуглецевої незагартованої стали

– корпус з вуглецевої загартованої сталі

– корпус з нержавіючої сталі

– несучий куля зі сталі ШХ15

– несучий куля з нержавіючої загартованої сталі 95Х18

– несучий куля з нержавіючої незагартованої стали 12Х18Н10Т

– несучий куля з полімерних матеріалів

– несучий куля з керамічних матеріалів

– невеликий кулька з нержавіючої загартованої сталі 95Х18

– невеликий кулька з нержавіючої незагартованої стали 12Х18Н10Т

– невеликий кулька з полімерних матеріалів

– невеликий кулька з керамічних матеріалів

Статичне навантаження на одну опору може становити від 200 кг. до 1000 кг і більше. Робоче положення кульковою опори може бути як несучим кулею вгору , так і несучим кулею вниз, при здійсненні певних конструктивних змін .

У деревообробній промисловості кулькова опора може використовуватися при переміщенні листів ДСП, ДВП, брусів, дощок, пакетів пиломатеріалів з робочих зон в місця пакетування та складування.

У меблевій промисловості кулькова опора може застосовуватися в системах переміщення (конвеєри) заготовок корпусних меблів із забезпеченням неповреждаемості ламінованих поверхонь виробів.

У зонах збірки меблевих конструкцій можуть бути створені робочі поверхні з кулькових опор для полегшення маніпуляцій з меблевими конструкціями при збірці , що зменшує кількість працівників і полегшує ручну працю.

У меблевих конструкціях (шафи, вбудовані шафи, меблі – трансформер, тумби, столи, кухонні комплекти і т.д.) кулькові опори можуть використовуватися як вузли кочення в елементах переміщення ( висувні полиці, піддони, стільниці, окремі частини меблевих конструкцій). Можливе застосування кулькових опор з полімерним несучим кулею при обробці скляних виробів, дзеркал або готових конструкцій зі скла.